Aurora AI oli valtion hanke, joka tähtäsi kansalaisten viranomaisasioinnin helpottamiseen tekoälyn avulla (kts. lisätietoa). Mitä haasteita hankkeessa oli? Mitä tästä opimme? Suomen tekoälykeskuksen Ethics Advisory Board järjestää aiheesta keskustelun Tiedekulmassa 20. marraskuuta. Tervetuloa mukaan!
Striimi katsottavissa: https://www.youtube.com/watch?v=AxgGOyRi4Ns&t=1100s
Keskustelua johtaa:
Dosentti Karoliina Snell, Helsingin yliopisto
Karoliina Snell on sosiologi ja tieteen- ja teknologiantutkija. Hän johtaa Strategisen tutkimuksen rahoittamaa SHIELD-ohjelmaa, jossa tutkitaan luottamusta ja turvallisuutta algoritmien aikakaudella. Hänen omat tutkimuksensa DataLit-projektissa liittyvät terveysdatan hyödyntämiseen, datalukutaitoon ja terveys- ja innovaatiopolitiikkaan. Snell on FCAI:n Ethics Advisory Boardin jäsen ja murskaa mielellään datamyyttejä.
Asiantuntijoina keskustelussa:
Erityisasiantuntija Niko Ruostetsaari, Valtiovarainministeriö
Niko Ruostetsaari työskentelee erityisasiantuntijana valtiovarainministeriön JulkICT-osastolla. Hänen työtehtäviinsä lukeutuvat julkisen hallinnon sähköisen asioinnin ja tiedonhallinnan ohjaus- ja kehittämistoimet koskien erityisesti elämäntapahtumalähtöistä palvelutuotantoa ja digitaalisen asioinnin ensisijaisuutta.
Johtava tutkija Nina Wessberg, VTT
Johtava tutkija Nina Wessberg (HT, DI, dosentti) on noin 24 vuoden ajan tutkinut ja kehittänyt sosioteknisen muutoksen, ennakoinnin, riskienhallinnan, kestävän kehityksen sekä teknologiajärjestelmien vastuullisuuden ja etiikan aihealueita VTT:llä. Hänen viimeaikaiset tutkimushankkeensa ovat suuntautuneet vastuullisen tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan kehittämiseen tekoälyn, uusien proteiinien, biopolttoaineiden ja pienydinreaktoreiden tutkimus- ja kehityshankkeissa. Uuden teknologian hyväksyttävyys ja yhteiskunnallinen toimilupa ovat keskeisiä asioita Wessbergin tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Wessberg on johtanut lukuisia projekteja, joissa sidosryhmäyhteistyön ja yhteiskehittämisen menetelmin on luotu tiekarttoja, skenaarioita ja visioita uusien teknologioiden, teollisuuden ja erilaisten organisaatioiden tulevaisuuden suuntaamiseksi ja kestävän kehityksen strategioiden luomiseksi. Wessbergin koulutustausta on ympäristöpolitiikan tohtori ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri. Hän on ympäristöpolitiikan dosentti Tampereen yliopistossa aihealueena sosiotekninen muutos.
Professori Tommi Mikkonen, Jyväskylän yliopisto
Tommi Mikkonen on ohjelmistotekniikan professori Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologian tiedekunnassa. Hänen tutkimuksensa kattaa tietotekniikan alan laajasti tulkittuna, ja erityisesti julkisen sektorin ohjelmistohankinnat ja digitalisaatio ovat viime aikoina olleet aktiivisen tutkimuksen kohteena.
Dosentti Aaro Tupasela, Helsingin yliopisto, VTT
Aaro Tupasela on koulutukseltaan sosiologi, joka on erikoistunut tieteen- ja teknologian tutkimukseen. Viime vuosina hänen tutkimusintressinsä ovat kohdistuneet datan ja sen ympärillä olevan infrastruktuurin muutoksiin yhteiskunnassa.
Lisätietoja: katri.karhunen@helsinki.fi