Back to All Events

Tekoäly ja terveysdata

  • Tiedekulma 4 Yliopistonkatu Helsinki, Uusimaa, 00100 Finland (map)

PAIKKA: Tiedekulma Stage ja striimissä

AIKA: Maanantaina 29.4. klo 17.00-19.00

Meistä kaikista kerätään paljon terveystietoa rekistereihin ja potilastietoihin ja mittaamme myös itse itseämme. Mihin ja miten näitä tietoja käytetään? Voiko tekoälyllä löytää parannuskeinoja syöpään? Tapahtumassa keskustellaan siitä, minkälaista dataa tarvitaan ja kuinka tekoälyä voidaan hyödyntää tutkimuksessa ja terveydenhoidossa. Miten kaikkea tätä säännellään Suomessa ja Euroopassa? Entä mitä potilaan tai kansalaisen tulisi tietää?

Haluatko kuulla lisää? Tule mukaan keskustelemaan alan huippuasiantuntijoiden kanssa.

Tapahtuma (pääosin suomeksi) on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille, ei vain alan tutkijoille.

Tapahtuman järjestävät: Suomen tekoälykeskus FCAI & Syöpätutkimuksen lippulaivahanke iCAN

Mukana myös Eurooppalainen potilasakatemia EUPATI Suomi

OHJELMA:

17.00 Karoliina Snell (Helsingin yliopisto): Terveysdatan monet muodot

17.15 Tomi Mäkelä (Helsingin yliopisto): Potilastiedonpolulla – Lisäpotkua syöpätutkimukseen tekoälystä ja terveystiedosta

17.30 Aleksei Tiulpin (Oulun yliopisto): Oulu Brain Tumor Study (esitys englanniksi, diat suomeksi)

17.45 Pekka Marttinen (Aalto yliopisto): Rekisteridatan käsittely koneoppimisella

18.00 Jaakko Lähteenmäki (Teknologian tutkimuskeskus VTT): European Health Data Space

18.15 Paneeli, moderaattori Karoliina Snell

Panelistit: Tomi Mäkelä, Pekka Marttinen, Kirsi Talonen, Antti Honkela ja Jukka K. Korpela

18.55 Loppusanat

19.00 Tapahtuma päättyy

KESKUSTELUA JOHTAA:

Dosentti Karoliina Snell, Helsingin yliopisto

Karoliina Snell on sosiologi ja tieteen- ja teknologiantutkija. Hän johtaa Strategisen tutkimuksen rahoittamaa SHIELD-ohjelmaa, jossa tutkitaan luottamusta ja turvallisuutta algoritmien aikakaudella. Hänen omat tutkimuksensa DataLit-projektissa liittyvät terveysdatan hyödyntämiseen, datalukutaitoon ja terveys- ja innovaatiopolitiikkaan. Snell on FCAI:n Ethics Advisory Boardin jäsen ja murskaa mielellään datamyyttejä.

ASIANTUNTIJAT JA PANELISTIT:

Kuva: Paavo Pykäläinen

Professori ja iCAN-lippulaivahankkeen tutkimusjohtaja Tomi Mäkelä, Helsingin yliopisto

Prof. Tomi Mäkelä toimii Kansallisen syöpäkeskus FICANin johtajana ja syöpätutkimuksen lippulaivahanke iCANin tutkimusjohtajana (Executive Director). Mäkelä on tutkimustyöstään palkittu, laajasti julkaissut biokemian ja molekyylibiologian professori, joka tunnetaan solujen kasvusignaloinnin ja sääntelyn tutkimuksesta. Mäkelä on toiminut aiemmin mm. Helsingin yliopiston Life Science -instituutti HiLIFEn johtajana, lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuksesta vastaavana varadekaanina ja Helsingin biolääketieteellisen tutkijakoulun johtajana. Hän on toiminut useissa kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä ml. Horisontti Euroopan syöpämissiolautakunnassa ja Euroopan tutkimusneuvostossa ERC:ssä. 

Assistant professor Aleksei Tiulpin, University of Oulu

Dr. Aleksei Tiulpin, PhD (title of docent) is an Assistant Professor of Intelligent Medical Systems at the University of Oulu, Finland. He is also a visiting professor at Aalto University, with the Department of Electrical Engineering. Dr. Tiulpin’s research focuses on new machine-learning methods for medical applications. He published on AI in leading venues, such as MICCAI, AISTATS, IEEE TMI, PNAS, and Nature Methods. He has numerous publications on osteoarthritis, cancer, dementia, and the theory of machine learning, which have over 1700 citations.

Professori Pekka Marttinen, Aalto yliopisto

Pekka Marttinen työskentelee koneoppimisen professorina Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksella. Hän väitteli vuonna 2008 tilastotieteestä Helsingin yliopistossa. Hänen erikoisalaansa ovat todennäköisyysmallinnukseen perustuvat koneoppimismenetelmät sekä biologiaan ja lääketieteeseen liittyvät sovellukset. Hän on ollut kirjoittajana yhteensä 91:ssä näihin aloihin liittyvässä artikkelissa. Aalto-yliopiston lisäksi hän on työskennellyt vierailevana tutkijana muun muassa Harvardin ja Cambridgen yliopistoissa.

Johtava tutkija Jaakko Lähteenmäki, Health Data Analytics, Teknologian tutkimuskeskus VTT

Jaakko Lähteenmäki toimii johtavana tutkijana VTT:llä. Hänellä on pitkäaikainen kokemus dataan pohjautuvien terveydenhuollon ratkaisujen kehittämisestä ja tutkimuksesta.  Parhaillaan hän osallistuu hankkeisiin, joissa tutkitaan tekoälyn hyödyntämistä sote-palvelutarpeen ennakointiin, sairauksien varhaiseen havaitsemiseen sekä kehitetään ratkaisuja tukemaan maan rajat ylittävää terveysdatan hyödyntämistä.

Juristi Kirsi Talonen, Helsingin yliopisto

Syöpätutkimuksen lippulaivahanke iCANin juristi Kirsi Talosella on pitkä kokemus terveystiedon käyttöön ja tietosuojaan liittyvistä kysymyksistä. Ennen Helsingin yliopistoon siirtymistään hän on työskennellyt mm. Findatalla, HUSissa, Sosiaali- ja terveysministeriössä, sekä THL:ssä.

Professori Antti Honkela, Helsingin yliopisto

Euroopan johtaviin tietoturvallisen tekoälyn ja differentiaalisen tietosuojan tutkijoihin kuuluva Prof. Antti Honkela johtaa alan tutkimusta Suomen tekoälykeskus FCAI:ssa ja EU:n huippuosaamisen verkosto ELSA:ssa. Hän toimii monissa asiantuntijatehtävissä terveystietojen turvalliseen tutkimuskäyttöön liittyen. Hänen ryhmänsä työhön perustuvaa teknologiaa hyödynnetään Googlen, Microsoftin ja Metan tietoturvallisen tekoälyn avoimen lähdekoodin ohjelmakirjastoissa.

Potilasaktiivi Jukka K. Korpela, Suomen Syöpäpotilaat ry

Jukka K. Korpela on toiminut IT-asiantuntijana ja tietokirjailijana ja on kiinnostunut niin viestinnästä kuin eettisistä kysymyksistäkin. Paneelissa hän on mukana Suomen Syöpäpotilaat ry:n potilasaktiivina. Korpela on HUSin alueellisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan jäsen.