”Tekoälymenetelmät ovat tekijöidensä kuvia” – FCAI osallistuu Tyttöjen päivään pohtimalla koululaisten kanssa tekoälyä

Teemapäivän tarkoitus on lisätä tyttöjen yhteiskunnallista osallisuutta. Tekoälyn alalla matkaa on vielä taitettavana.

 
 

Mitä tekoäly oikeastaan on? Entä onko siitä ihmisen korvaajaksi, ja jos niin missä tilanteessa?

Suomen tekoälykeskus FCAI osallistuu Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kanssa Tyttöjen päivään 11. lokakuuta. Virtuaalitapahtumassa tekoälyasiantuntijat pohtivat yhdessä koululaisten kanssa tekoälyn luonnetta ja mahdollisuuksia.

Tapahtumaan osallistuvat apulaisprofessori Arno Solin tietotekniikan laitokselta ja FCAI:lta sekä apulaisprofessori Eeva Vilkkumaa kauppakorkeakoulun tieto- ja palvelujohtamisen laitokselta. Solin ja Vilkkumaa toivovat, että tekoälyteemojen arkikielinen avaaminen herättää oppilaiden kiinnostuksen alaan.

Tyttöjen päivä on YK:n teemapäivä, jonka tarkoitus on tukea tyttöjä ja edistää heidän osallistumismahdollisuuksiaan ympäri maailmaa. Tekoälyn saralla parantamisen varaa on.

”Tekoäly on isoimpia mullistuksia sitten internetin yleistymisen. Ja naiset ovat tällä saralla todella aliedustettuja”, Vilkkumaa sanoo.

Solin huomauttaa, että Suomessa tilanne vielä huonompi kuin monessa muussa maassa. Eikä tekoälykehittäjien epätasainen jakauma ole yhdentekevä asia.

”Tekoälymenetelmät ovat tekijänsä kuvia. Jos kaikki kehittäjät ovat samasta muotista, kyllä se vaikuttaa siihen, mitä kehitetään ja miten ohjelmat toimivat”, Solin toteaa.

Minna Tiainen