Etiikan työkalu helpottaa tekoälytutkimuksen eettistä pohdintaa
FCAI:n eettinen asiantuntijaryhmä on valmistellut eettisen itsearvioinnin työkalun tutkijoidensa käyttöön. Työkalu auttaa tunnistamaan, pohtimaan ja selvittämään tutkimukseensa liittyviä eettisiä, yhteiskunnallisia ja oikeudellisia kysymyksiä.
Suomi on teknologian ja yhteiskunnallisen kehityksen edelläkävijä maailmassa. ”Voimme olla edelläkävijä myös teknologian eettisen ja vastuullisen ajattelun kehittäjänä”, sanoo Suomen tekoälykeskus FCAI:n eettisen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Jaana Leikas.
Työkalu auttaa välttämään karikot
Suomen Akatemian lippulaiva FCAI:n tekoälytutkimus tähtää kestäviin ratkaisuihin perustuvaan tekoälyyn, joka pystyy sekä oppimaan että suunnittelemaan ja joka toimii yhteistyössä ihmisten kanssa monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseksi. Luottamus ja etiikka ovat luonnollisesti yksi tutkimuksen avainongelmista.
Tekoälyn eettiset kysymykset ovat vasta muotoutumassa. Sosiaalisiin konteksteihin ja ihmisten käyttäytymiseen liittyvät ongelmat painottuvat tekoälyn hyödyntämisessä, minkä johdosta huomiota vaativat mm. etiikan arvokysymykset liittyen kansalaisten asemaan, demokratiaan ja oikeudenmukaisuuteen. Näiden kysymysten operationalisointi ja istuttaminen tekoälyn konteksteihin vaatii kuitenkin analyyttisyyttä ja uusia työkaluja.
FCAI:n asiaintuntijoiden kehittämän uuden työkalun tarkastelunäkökulma vaihtelee yksittäisistä projekteista kokonaisiin tutkimusohjelmiin, ja se on tarkoitettu käytettäväksi iteratiivisesti tutkimuksen suunnittelussa, toteuttamisessa ja viestinnässä. Työkalu koostuu erilaisista teemakysymyksistä, joita tutkijoiden on syytä pohtia tutkimusryhmässään hankkeen eri vaiheissa.
Työkalun ensimmäinen, yleinen tavoite on sitoa tutkimuksen tulokset laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin eettisen pohdinnan kautta. Kehys toivottujen ja ei-toivottujen tulevaisuuksien järjestelmälliselle ajattelulle auttaa välttämään karikot ja ohjaamaan tutkimusta kohti suurempaa yhteistä hyötyä. Työkalun toinen, välitön tavoite on auttaa FCAI:n tutkijoita tunnistamaan ja ratkaisemaan heidän omaan työhönsä liittyviä eettisiä ja yhteiskunnallisia ongelmia, joiden vaikutusten pohdintaa myös yhä useammat julkaisufoorumit ja tutkimusten rahoitusinstrumentit edellyttävät.
Havahtuminen on tärkeää
Työkalu perustuu olettamukseen, jonka mukaan eettistä pohdintaa ei sen kontekstiriippuvuuden vuoksi voida ulkoistaa: eettisiin kysymyksiin vastaaminen on kyseisen ongelman parissa työskentelevien tutkijoiden vastuulla. Siksi tutkijoiden täytyy havahtua etiikan äärelle ja pyrkiä riittävällä tavalla ymmärtämään kenttää, josta eettiset kysymykset nousevat. Muiden tieteenalojen mukaan tuominen yhteiseen keskusteluun auttaa huomattavasti eettisten ristiriitojen tarkastelussa.
”Olemme pyrkineet luomaan työkalun mahdollisimman helppokäyttöiseksi”, sanoo Jaana Leikas.
Työkalu löytyy FCAI:n eettisen asiantuntijaryhmän verkkosivulta ja on siten helposti saavutettavissa. Koska tekoälyn etiikka on aiheena monipolvinen ja laaja-alainen, on haasteena ollut muotoilla pohdittavat kysymykset siten, että työkalu palvelee mahdollisimman montaa tutkijaa.
”Olemme saavuttaneet tavoitteemme, kun tutkijat lähtevät työkalun avulla pohtimaan eettisiä ja yhteiskunnallisia kysymyksiä ja keskustelemaan niistä. Välittömiä vastauksia ei välttämättä heti ole löydettävissä, mutta keskustelun aloittaminen on välttämätöntä, jotta ymmärrys eettisistä kysymyksistä kasvaa. Analyyttinen diskurssi auttaa meitä hahmottamaan maailmaa ja oman tutkimuksemme arvovalintoja. Pelkällä fiilispohjalla ei ole mahdollista päästä eteenpäin.”
Eettisen tarkastelun työkalun idea perustuu neljään toisiaan täydentävään tarkastelukulmaan: Ennakointiin, jossa mietitään huolellisesti tutkimus- ja innovaatiotoiminnan sekä tavoiteltuja että tahattomia seurauksia; oman tekemisen reflektointiin, jossa pohditaan mahdollisia tutkimustyön taustalla olevia olettamuksia ja sitoumuksia, jotka voisivat vaikuttaa tutkimustyöhön; sitouttamiseen, jossa otetaan relevantit sidosryhmät mukaan avoimeen vuoropuheluun tutkimuksen halutuista ja ei-halutuista seurauksista; sekä vastaanottavuuteen ja reagointiin, jossahaetaan tutkimukselle oikeaa suuntaa niiden näkemysten ja arvojen mukaisesti, joita esitettyjen prosessien kautta on tullut esille.
”Työkalu haastaa ymmärtämään, miten tutkija tai tutkimusryhmä pystyy yhtäältä ennakoimaan eettisiä ristiriitoja ja toisaalta muuttamaan työnsä etenemistä projektin aikana, mikäli eettinen tarkastelu niin vaatisi”, Leikas sanoo.
FCAI:n eettinen asiantuntijaryhmä toivoo tutkijoilta palautetta työkalun käytöstä. ”Se on ainut keino kehittää työkalua edelleen niin, että sen käytöstä saadaan suurin mahdollinen hyöty irti, ja FCAI:n eettinen toimintakulttuuri voi kehittyä”, sanoo asiantuntijaryhmän sihteeri Patrik Floréen.
”Kaikki kysymykset eivät tietenkään ole yhtä merkityksellisiä kaikille ohjelmille ja hankkeille, mutta on hyödyllistä pohtia huolellisesti, mikä kysymys voi olla merkityksellinen ja miksi jokin toinen taas ei.”
Eettinen asiantuntijaryhmä toimii tutkijoiden tukena tässä tarkastelussa. Etiikkatyökalun lisäksi FCAI:n jokaisella taustaorganisaatiolla on omat oikeudelliset ja eettiset ohjeensa sekä tietojen hallintaan ja henkilötietojen turvalliseen käsittelyyn liittyvät ohjeet.
FCAI:n Eettinen asiantuntijaryhmä:
Jaana Leikas, puheenjohtaja, VTT
Patrik Floreen, sihteeri, Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto
Jaana Hallamaa, Helsingin yliopisto
Riikka Koulu, Helsingin yliopisto
Jaakko Lehtinen, Aalto-yliopisto
Karoliina Snell, Helsingin yliopisto
Työkalun kehittämiseen on osallistunut myös EU:n High-Level Expert Group on AI -ryhmän jäsen Leo Kärkkäinen Aalto yliopistosta.