ELLIS - tohtorisymposium 2023: Euroopan tekoälyn huippuosaajat kokoontuivat Suomeen
Katso symposiumin parhaat hetket EDS 2023 -verkkosivustolla.
Koneoppimisen pyörremyrskyinen vuorovaikutusviikko on päättynyt. ELLIS - tohtorisymposium järjestettiin kolmatta vuotta, tällä kertaa Helsingin ELLIS-yksikön isännöimänä Aalto-yliopistossa. Symposium on ELLIS-tohtoriohjelman vuoden kohokohta, joka antaa nuorille eurooppalaisille koneoppimisen tutkijoille mahdollisuuden keskustella tutkimuksestaan tiede-esitysten ja posterisessioiden yhteydessä, verkostoitua johtavien koneoppimisen asiantuntijoiden kanssa ja olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa sosiaalisissa tapahtumissa.
Sateisesta alusta huolimatta 120 tohtoriopiskelijaa eri puolilta Eurooppaa oli koko viikon ajan hyvällä tuulella ja jakoi tietämystä työkalusessioiden, työpajojen ja posteriesitysten avulla.
"Osallistuin ensimmäistä kertaa ELLIS - tohtorisymposiumiin, joten en oikein tiennyt, mitä odottaa", kertoi Karina Vida Hampurin yliopistosta. "Sain kuitenkin todella oivaltavia ajatuksia jokaiselta pääpuhujalta. Olen iloinen, että sain yhteyden kaikkiin näihin mahtaviin ihmisiin ja voin tehdä yhteistyötä heidän kanssaan tulevaisuudessa."
Tämän vuoden teema, Sensibility in AI, heijastui eurooppalaisten tekoälyn huippuosaajien Bernhard Schölkopfin, Sara Magliacanen, Aapo Hyvärisen ja Amir Zamirin puheenvuoroissa. Opiskelijat verkostoituovat myös yritysten kanssa symposiumin urapäivässä ja vierailivat Aalto Startup Centerissä, joka on maailmanlaajuisesti kilpailukykyinen yliopiston yrityshautomo. Women in AI Finland -järjestön järjestämässä sessiossa pohdittiin aliedustettujen vähemmistöjen kokemuksia teknologia-aloilla sekä ennakkoluuloja ja käytäntöjä, jotka voivat estää etenemistä. Sateinen sää laantui sen verran, että osallistujat pääsivät nauttimaan risteilystä Helsingin luonnonkauniissa saaristossa sekä suppailusta, perinteisestä saunasta ja vaelluksesta Nuuksion kansallispuistossa.
"ELLIS – tohtorisymposium oli hieno osallistumiskokemus monien eri taustan omaavien ihmisten kanssa yhdessä", sanoi Marlon Tobaben, tohtorikoulutettava Helsingin yliopistosta. "Tapahtuman järjestäminen ei ollut helppoa, mutta oli palkitsevaa nähdä, kun kaikki saatiin kasaan!”