Kestävän kehityksen tarpeet aiempaa keskeisempään asemaan FCAI:lla

Apulaisprofessori Laura Ruotsalainen valittiin FCAI:n ohjausryhmän jäseneksi edistämään kestävyystieteen näkökulmia tekoälytutkimuksessa.

Kuva: Juha Tuomi / Rodeo

Kuva: Juha Tuomi / Rodeo

Apulaisprofessori Laura Ruotsalainen Helsingin yliopistosta on valittu Suomen tekoälykeskus FCAI:n ohjausryhmän jäseneksi. Uudessa roolissaan Ruotsalainen kokoaa yhteen ja edistää kestävää kehitystä tukevaa tutkimusta tekoälykeskuksella.

Ruotsalainen iloitsee teeman saamaa huomiota, niin FCAI:lla kuin yhteiskunnassa laajemminkin.

”Maailmassa on tällä suunnalla paljon korjattavaa. Onneksi näihin pitkään tärkeäksi tiedettyihin asioihin on vähitellen oikeasti herätty.”

Uuden nimityksen myötä FCAI:n koulutuksesta vastaava professori Teemu Roos jää pois ohjausryhmästä. Koulutus pysyy silti hänen pöydällään, eikä sen merkitys tekoälykeskuksella vähene. Päinvastoin koulutuksen koetaan tällä hetkellä olevan niin hyvissä kantimissa, että vahvistuksen tarve on toisaalla.

”Esimerkiksi Elements of AI -kurssi on todella laajalle levinnyt. Kestävyysteemoja puolestaan ei toistaiseksi ole toistaiseksi mietitty samalla laajuudella”, Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalainen on Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston lisäksi Helsusin (Helsinki Institute of Sustainability Science) apulaisprofessori. Tämä tarjoaa hänelle vahvan pohjan FCAI:n toiminnan kehittämiseen.

Ruotsalainen on myös perustamassa FCAI:hin uutta Highlight-ohjelmaa, jonka tehtävä on kerätä yhteen tekoälymenetelmiä ja etsiä uusia yhteyksiä kestävyystieteen hyödyksi. Lisäksi Ruotsalainen ja professori Ville Kyrki ovat käynnistämässä yhdessä virtuaalilaboratoriota, jossa kehitetään erilaisia liikennesimulaattoreita ympäristöystävällisemmän automaattiajamisen tarpeisiin. Kyrki koordinoi FCAI:n Autonomous AI -tutkimusohjelmaa.

Minna Tiainen