“FCAI:lla jo tehdystä tutkimuksesta olisi kestävän kehityksen kannalta paljon hyötyä” – mutta yhteydet pitäisi ensin tunnistaa

Uusi Highlight-ohjelma lähtee kartoittamaan tekoälytutkimuksen mahdollisuuksia kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa.

Ruotsalaisen oma tutkimus keskittyy tekoälymenetelmiin, jotka aikaan ja paikkaan liittyvän datan avulla mahdollistavat turvallista automaattiliikennettä kestäviin älykaupunkeihin. Punaiset viivat kuvaavat radiosignaaleja navigointisatelliiteista. Kuva: Caroline Sassali / c.e.s design

Miten tekoälytutkimuksen saa valjastettua kestävän kehityksen avuksi? Mistä uusia avauksia, entä jo tehdyille innovaatioille tuoreita sovelluskohteita? 

Näitä lähtee FCAI:lla nyt selvittämään uuden Highlight-tutkimusohjelman puitteissa apulaisprofessori Laura Ruotsalainen, josta hiljattain tuli myös ohjausryhmän jäsen.

Ruotsalainen uskoo, ettei yhteyksiä ole hankala löytää.

“Kestävyystiede tarvitsee tekoälytutkimukselta oikeastaan juuri sellaisia asioita, joita FCAI:lla jo tehdään: tekoälystä on muun muassa saatava ymmärrettävää ja sen on otettava käyttäjän tarpeet huomioon. Nyt FCAI:n sisällä pitäisi saada tunnistettua, että nämä ovat myös kestävyystieteen näkökulmasta tärkeitä.”

Ruotsalainen uskookin, että ennen kaikkea nyt tarvitaan uutta näkökulmaa olemassa olevaan tutkimukseen.

“Usein käy niin, että kun uutta menetelmää aletaan käyttää tietyllä osa-alueella, se helposti myös jää sinne”, hän huomauttaa.

“Epäilen, että FCAI:lla tärkeää on tunnistaa, että täällä jo tehdystä tutkimuksesta olisi kestävän kehityksen kannalta paljon hyötyä.”

Uuden Highlight F:n nimi on AI for Sustainability. Sen toiminta on äskettäin käynnistynyt professorien kanssa käydyillä keskusteluilla, joissa lupaavia yhteyksiä on jo löytynyt. Yhtenä esimerkkinä FCAI:lla kestäviä ratkaisuja tuottavasta suunnasta Ruotsalainen mainitsee materiaalitutkimuksen, toisena ilmanlaadun  ennustamiseen pureutuvien tekoälymenetelmien kehittämisen. Samoin kestävyysnäkökulmat istuvat saumattomasti Ruotsalaisen omaan, urbaaniin liikenteeseen ja kaupunkisuunnitteluun liittyvään tutkimukseen.

Yhteyksien etsimisen ja uusien avauksien tekemisen lisäksi Highlight-ohjelmaan kuuluu myös kestävyystieteesen linkittyvän tutkimuksen tukeminen yhteiskuntasuhteiden rakentamisessa. Ohjelman puitteissa projekteja autetaan löytämään yhteistyökumppaneita ja viestimään tutkimuksesta päätöksentekijöille.

Laura Ruotsalainen on apulaisprofessori Helsingin yliopistolla ja Helsusissa (Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutti).

Minna Tiainen