Päätösanalyysi on tieteenala, joka kehittää analyyttisiä malleja paremman päätöksenteon tueksi. Alalla pohditaan, voiko tekoäly syrjäyttää ihmisen päätöksentekijänä – ja jos, niin milloin.
Read MoreNeurotieteen tutkimuksen verkosto panostaa tulevina vuosina digitaalisten ratkaisujen ja innovaatioiden kehittämiseen. Verkoston uusi, yli 880 000 euron hanke on saanut mittavan EU-rahoituksen vuosille 2021–2023.
Read MoreAalto-yliopiston ja Suomen tekoälykeskus FCAI:n tutkijoiden kehittämä menetelmä auttaa valitsemaan katsojia palvelevia sisältöjä julkisten tilojen informaationäyttöihin.
Read MoreKahvit näppikselle -podcastissa pohditaan, mitä teknologia voi opettaa meille maailmasta, ihmissuhteista ja itsestämme. Ensimmäisessä jaksossa on mukana neurotieteilijä Hanna Renvall, joka tutkii tekoälyn käyttöä varhaisen dementian tunnistamisessa.
Read MoreKissa jää koukkuun hiiripeleihin ja kansa katoaa kupliin. Voivatko tutkijat pestä kätensä keksintöjensä seurauksista?
Read MoreTekoäly voi mullistaa elinkeinoelämän toimintatavat. Yhteistyö yliopistojen kanssa tuo yritykset uusimman tiedon ja sovelluksien äärelle.
Read MoreUusi väylä tuo huippututkimuksen tuloksia kaikkien käytettäväksi. Kohdeyleisöä ovat niin muut tutkijat kuin teollisuuskin.
Read MoreFCAI:n johtajalle Samuel Kaskelle on myönnetty harvinaislaatuinen Turing AI World-Leading Researcher Fellowship -rahoitus. Tunnustus liittyy Kasken työhön Manchesterin yliopistossa, mutta se puhaltaa tuulta myös FCAI:n purjeisiin.
Read MoreIhmiset eivät osaa kertoa tekoälylle, mitä he oikeastaan haluavat. Tämä rajoittaa sen käyttöä rankasti. FCAI:n ainutlaatuinen lähestymistapa pyrkii ratkaisemaan ongelman – ja perustavasti muuttamaan tapamme kehittää tekoälyä.
Read MoreAalto-yliopisto aloittaa yhteistyön ruotsalaisten yliopistojen kanssa Wallenbergin tekoälyn, autonomisten järjestelmien ja ohjelmistojen tutkimusohjelmassa. Mukana on myös kymmeniä ruotsalaisyrityksiä.
Read MoreOnnistuneen kampanjan vuoksi Suomella on mahdollisuus toimia puheentunnistuksen pienten kielten pioneerina, kertoo professori Mikko Kurimo.
Read MoreSisäisen motivaation tutkimus voi vastata peruskysymyksiin luovuuden luonteesta, mutta myös parantaa kotitalousrobotiikka ja jopa itseohjautuvia autoja.
Read MoreTutkijat kehittivät tekoälymallin, joka osaa ennakoida ihmisten silmien ja sormien liikkeet kosketusnäytöllä. Mallin pohjalta voidaan kehittää muun muassa parempia tekstinsyöttöohjelmia ja näppäimistöjä erilaisten käyttäjien tarpeisiin.
Read MoreFCAI:n eettinen asiantuntijaryhmä on valmistellut eettisen itsearvioinnin työkalun tutkijoidensa käyttöön. Työkalu auttaa tunnistamaan, pohtimaan ja selvittämään tutkimukseensa liittyviä eettisiä, yhteiskunnallisia ja oikeudellisia kysymyksiä.
Read MoreHelsingin yliopiston ja Reaktorin maksuton kurssi on julkaistu ympäri Eurooppaa. Tavoitteena on kouluttaa yksi prosentti EU-kansalaisista tekoälyn perusteisiin.
Read MoreLääketutkimuksissa lapset tavataan nähdä pieninä aikuisina, vaikka koon lisäksi myös elinten kehittyminen vaikuttaa turvallisiin annosrajoihin. Uusi menetelmä voi tehdä lääkekehityksestä nopeampaa ja riskittömämpää.
Read MoreTulevaisuudessa robotit työskentelevät ja oppivat itsenäisesti, myös ihmisten kanssa, eivätkä enää pelkästään toteuta ohjelmoituja käskyjä.
Read MoreTyökalulla on laajamittaisia käyttömahdollisuuksia, kun yritetään ymmärtää puolustusjärjestelmän toimintaa tulehduksissa, autoimmuunisairauksissa ja syövissä.
Read MoreSuomen tekoälykeskus FCAI pelkää Suomen jäävän jälkeen uuden teknologian kehityksessä ja käyttöönotossa, kun muut maat harppovat kilpaa ohi investoinneissa.
Read MoreEuroopan unioni on valmistelemassa lakiesitystä korkean riskin tekoälyjärjestelmien säätelemiseen. FCAI huomauttaa, että huonosti toteutettuna säätely voi tarpeettomasti jarruttaa positiivista talouskehitystä Euroopassa.
Read More