Humanoidit ja muut scifi-kirjallisuudesta innoituksensa saaneet kuvituskuvat tekoälystä kertovien juttujen yhteydessä voivat tuntua harmittomilta, mutta kun niillä vuodesta toiseen kuvitetaan tekoälyä, vaikutus voi olla varsin haitallinen.
Read MoreTutkijatohtori mallintaa langatonta tiedonsiirtoa, mikä voi auttaa tehostamaan tulevaisuuden verkkoyhteyksiä.
Read MoreKeinotekoisesti luotu data ei sisällä potilastietoja ja sitä voidaan tuottaa suuria määriä.
Read MoreUudessa videosarjassa esitellään menestyksekkäitä yhteistyöprojekteja: Neste NAPCON hyötyi Aalto-yliopiston ja FCAIn tekoälyosaamisesta, ja antoi yhdelle opiskelijalle mahdollisuuden sovelluslähtöiseen tutkimukseen.
Read MoreTekoälyn käyttö herättää huolta. Ihmiset ovat huomanneet, että tekoälyn käytöllä voidaan saada aikaan suuria yhteiskunnallisia muutoksia, niin hyvässä kuin pahassa. Helsingin yliopiston maksuton Tekoälyn etiikka –verkkokurssi auttaa ymmärtämään mitä tekoälyn käyttäminen eettisesti hyväksyvällä tavalla tarkoittaa ja mitä se vaatii yhteiskunnilta ja yksilöiltä.
Read MoreTutkimusprojektissa selvitetään myös revontulia sytyttäviä prosesseja ja simuloidaan tekoälyn avulla plasmapurkauksia Maapallon lähiavaruudessa supertietokoneen laskentateholla.
Read MoreBayerin johtamassa Future Clinical Trials -hankkeessa hyödynnetään tekoälyä kliinisen lääketutkimuksen turvallisuuden ja tehokkuuden parantamiseen.
Read MoreUuden tutkimusprojektin tarkoitus on auttaa valtiota ja pääkaupunkiseudun kuntia kehittämään luotettavia ja turvallisia tekoälyyn nojaavia sovelluksia ja vastaamaan tulevaan EU-sääntelyyn.
Read MoreLuovuus mielletään vahvasti inhimilliseksi ominaisuudeksi. Olemme kuitenkin jo hyväksyneet sen, että kone on laskentatehtävissä älykkäämpi kuin ihminen, mutta koska hyväksymme että kone voisi olla myös luova?
Read MoreKun vuorovaikutuksessa tietokoneiden kanssa puhutaan suomen eri murteilla, syntyy paljon ongelmatilanteita. Helsingin yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt tekoälymalleja, jotka tunnistavat ja tuottavat suomenkielisiä murteita automaattisesti sekä suoraan puheesta että tekstimuodossa.
Read MoreSuomen tekoälykeskus FCAI:n tutkijat alkavat kehittää kestävämpää älyliikennettä tuomalla yhteen simulaattoreita eri aloilta.
Read MoreUusi Highlight-ohjelma lähtee kartoittamaan tekoälytutkimuksen mahdollisuuksia kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa.
Read MoreTekoälyltä odotetaan ratkaisuja ihmiskunnan kiperiin kysymyksiin samalla, kun vaatimukset sen säätelemiseksi voimistuvat. Ja silti käsitteelle ei edes löydy yleispätevää määritelmää.
Read MoreProfessori Teemu Roosin johtama Tekoäly ja lapset -hanke sai Jenny ja Antti Wihurin säätiöltä 80 000 euron apurahan. Hankkeessa on mukana Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston lisäksi yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta sekä Itä-Suomen yliopisto.
Tohtorikoulutettava Roope Tervo kehitti väitöskirjassaan sovelluksen, joka sopii sekä matalapainemyrskyjen että ukkosmyrskyjen vaikutusennusteisiin. Ennusteet auttavat esimerkiksi sähköyhtiöitä varautumaan myrskytuhojen korjaamiseen.
Read MoreTeemapäivän tarkoitus on lisätä tyttöjen yhteiskunnallista osallisuutta. Tekoälyn alalla matkaa on vielä taitettavana.
Read MoreMiten politiikka näkyy digitaalisessa ympäristössä? Miltä näyttäisi vasemmistolainen Facebook tai oikeistolainen Kelan verkkoasiointi? Yhteiskuntatieteilijä ja tietojenkäsittelytieteilijä Matti Nelimarkkaa tutkii teknologian ja politiikan suhdetta. Hän johtaa Helsinki Social Computing –tutkimusryhmää, joka selvittää poliittisen ideologian vaikutusta teknologiasuunnitteluun.
Read MoreApulaisprofessori Laura Ruotsalainen valittiin FCAI:n ohjausryhmän jäseneksi edistämään kestävyystieteen näkökulmia tekoälytutkimuksessa.
Read MorePäätösanalyysi on tieteenala, joka kehittää analyyttisiä malleja paremman päätöksenteon tueksi. Alalla pohditaan, voiko tekoäly syrjäyttää ihmisen päätöksentekijänä – ja jos, niin milloin.
Read MoreNeurotieteen tutkimuksen verkosto panostaa tulevina vuosina digitaalisten ratkaisujen ja innovaatioiden kehittämiseen. Verkoston uusi, yli 880 000 euron hanke on saanut mittavan EU-rahoituksen vuosille 2021–2023.
Read More